Поле на неограничените възможности в изучаване на чужди езици

За да събудим интереса на всеки по отношение изучаване на чужд език, избрахме да се насочим не към езикови школи, които днес има в изобилие, а да запознаем възможностите, които се разкриват пред полиглотите.

Има безброй велики хора останали в историята с познанията си на чужд език и владеенето на голям брои чужди речи. Тук много биха поставили от значение възможностите за разбиране на човешките граници, но нека не забравяме, че има такива, които и днес успяват да задминат очакванията.

По отношение изучаване на чужди езици, такива са Джузепе Каспар Мецофанти, който е кардинал и Джон Боуринг, който е лингвист. И двамата са хора, задминали всякакви норми и представи, за възможности във владеене на чужд език.

Джузепе Мецофанти говори 38 езика перфектно и познава около 100 диалекта, а на основно ниво разбира още няколко език.

Боуринг е един от великите лингвисти, на света. Той показал своите познания в над 200 езика, а около 100 от тях владеел гладко. И до ден днешен няма друг познат на света, който да е запознат така в детайли с езиците, както е Боуринг.

Разширяване на обзора, уменията и комуникацията е в основата на всяка езикова школа. Сред невероятните хиперполиглоти, свободно владеене от няколко езика е възможно и днес и за много хора. Дори поглеждайки към папството има десетки многоезични папи, останали в историята с познанията си по говорими няколко чужди езика.

Не липсват и писатели полиглоти, каквито са Дж.Р. Толкин и Джеймс Джойс, които ползвали ежедневно по 13 чужди езика.

Феноменални са и способностите на лингвист – Кенет Лок Хейл. Той най-бързо, точно и качествено изучавал всеки нов чужд език. Всичко на всичко Хейл е говорел 50 чужди езика, сред които имало изчезващи и забравени такива.

Днес за всеки тръгнал да се „потопи“ в морето на чужо-езико знанието е добре да помни, че нищо лесно не е интересно, а светът е пленителен и познанията на чужд език имат десетки плюсове.

Изучаването на нови чужди езици ни доближава до останалия свят, предлага необятни възможности за лингвистични прозрения и отваря десетки врати. Затова ако се колебаете дали да запишете в езикова школа, то може би е настъпил момента за това така важно решение.